IN BEDRIJF

KHONDRION

Jan Smeitink is CEO van Khondrion, dat aan een geneesmiddel werkt voor energiestofwisselingsziekten.

“Ik ben ruim 20 jaar hoogleraar geweest op het gebied van mitochondriële ziekten, energiestofwisselingsziekten. Aan het verbeteren van de diagnostische mogelijkheden, het inzicht welke genmutaties ten grondslag liggen aan die groep van ziekten en de consequenties van de mutaties heb ik mijn bijdrage mogen leveren. Maar ondanks alles bleven patiënten ernstig ziek. Op een ochtend keek ik in de spiegel en vroeg me af wat ik de komende tien jaar zou willen doen. Toen ben ik Khondrion gestart.”


“Ondanks alle goede intenties verloopt het starten van een bedrijf vanuit een universiteit of UMC vaak moeizaam. Bij de transitie van universitaire kennis naar een start-up wordt langdurig gediscussieerd over toekomstige waarderingen en percentages aandeelhouderschap. Mijn advies is om dit niet te doen en naar andere vormen van toekomstige revenuen aan de academie op zoek te gaan, bijvoorbeeld in de vorm van percentages royalties. Dat geldt zeker voor biotech-bedrijven, waarvan de revenuen vaak ver, gemiddeld 10 tot 15 jaar, in de toekomst liggen. Hierdoor zal het momentum niet onnodig vertraagd worden, blijft het enthousiasme aanwezig, de relatie uitstekend en het ondernemersrisico waar het hoort.”


“Het middel dat wij hebben ontwikkeld laat veelbelovende resultaten zien. En het kan misschien een bredere toepassing krijgen. Het heeft een ontstekingsremmende werking die ook aangrijpt op een enzym dat een rol speelt bij bepaalde vormen van prostaatkanker. Zo helpt kennis op het gebied van een zeldzame ziekte ook bij de aanpak van een veel voorkomende kanker. Dat zou heel mooie bijvangst zijn.”

“Ondanks alle goede intenties verloopt het starten van een bedrijf vanuit een universiteit of UMC vaak moeizaam”