2
Nederland in de voorhoede
Je zou denken dat wij in deze veranderende wereld maar een bescheiden rol spelen omdat we een klein land zijn. Dat geldt allerminst voor de biorevolutie. Nederland is uitstekend gepositioneerd om daarin een toonaangevende rol te spelen. Er wordt veel geld in onderzoek gestoken, er is innovatiekracht en wendbaarheid. Nederlandse kennisinstellingen zijn op biotech vaak wereldwijd toonaangevend, met onder andere hotspots in Leiden, Delft en Wageningen. Ons land heeft wereldleiders in huis op het gebied van chemie, gezondheid en plantenverdeling met grote spelers als DSM, Janssen en Enza Zaden.
Naast deze stevige positie van gevestigde bedrijven telt ons land honderden start-ups en scale-ups, die net zo belangrijk zijn voor het florerende biotech-klimaat. In combinatie met andere sterke punten, zoals goed opgeleid personeel en een goed klimaat voor innovatie, heeft Nederland alles in huis om de vruchten te kunnen plukken van de biorevolutie.
KANSEN VERZILVEREN
Het verzilveren van de kansen uit de biorevolutie leidt volgens berekeningen van McKinsey tot een economische impact voor Nederland van 27 tot 37 miljard euro per jaar. Die inschatting is opgebouwd uit alle maatschappelijke verbeteringen samen. Effecten als verbeterd welzijn en indirecte productiviteitseffecten zijn in de analyse van de biorevolutie nog niet eens meegenomen. Het merendeel van de maatschappelijke verbeteringen is het resultaat van betere gezondheid en gewonnen levensjaren, met voorop de behandeling van kanker en de bestrijding van infectieziekten. De komende tien jaar wordt daarin nog veel meer vooruitgang verwacht. Maar ook in de agrarische sector is veel winst te halen. Een enorme reductie (tot wel de helft) van de uitstoot van stikstof en broeikasgassen als methaan door veeteelt, maar ook beter houdbare of gewoon betere producten. Anders gezegd: de doorsnee appel in 2035 is lekkerder, langer houdbaar, onbespoten en zit in een zak van bioplastic.
6O.OOO EXTRA BANEN
Het grotere plaatje laat zien dat Nederland alles in huis heeft om de komende jaren flink door te groeien en dé Europese biotech-hub te worden. Als we door blijven pakken, kunnen bedrijven in alleen al de medische tak van deze sector in 2030 naar schatting zo’n 60.000 extra banen toevoegen. Dat zijn banen op alle opleidingsniveaus: de helft bij die bedrijven zelf, de andere 30.000 bij toeleveranciers en serviceverleners.
Al met al komt dit overeen met een groei van zeker
3 miljard euro per jaar voor het bbp. Dat bedrag groeit nog verder als je de impact op landbouw en chemie meeneemt. De biorevolutie versterkt dus onze economische groei en de algehele welvaart. In de biotechnologie wordt geld verdiend en het aantal banen groeit enorm.
Groei biotech-sector in Nederland
BBP in miljarden euro's
Potentiële ontwikkeling 2017-2030
2017
2030
AANTAL BANEN
2017
2030
BRON: How Benelux could become Europe’s leading biotech hub (McKinsey, maart 2020)
27-37 miljard euro
Jaarlijkse directe economische impact van de biorevolutie in Nederland
8-10%
Beperking van de totale ziektelast in Nederland dankzij bio-innovaties
6x
Verbeterde kwaliteit van chemische producten door nieuwe (biotechnologische) productiemethoden
circa 50%
Beperking van de uitstoot van methaan en stikstof door veeteelt dankzij alternatieve eiwitten en verbeterde voedselproductie